Ciastka

ARTA MARCHEWKOWO-JABŁKOWA

Jak nie marnować resztek w kuchni? Za pomocą tego przepisu Paweł pokaże Wam, jak z pozostałości po soku przygotować pyszną tartę. Sprawdźcie koniecznie!

zacznij gotować

SKŁADNIKI

SOK Z JABŁEK I MARCHEWEK

  • kwaśne jabłka – 500 g
  • marchewka – 300 g

KONFITURA Z RESZTEK PO WYCISKANIU SOKU

  • resztki marchewek i jabłek – 200 g
  • syrop klonowy – 150 g
  • pomarańcza – 1 szt. (sok i skórka)

CIASTO MARCHEWKOWO-JABŁKOWE

  • jajka – 2 szt.
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • cukier puder – 60 g
  • masło – 60 g
  • mąka – 100 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • resztki po soku – 80 g
  • sok z ½ cytryny

PRZYGOTUJ

  • wyciskarkę do soków
  • formę do tarty o średnicy ok. 22-24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: WYCISKAMY SOK Z JABŁEK I MARCHEWEK

Jabłka i marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wyciskamy z nich sok. Nie wyrzucamy resztek, które nam zostaną – wykorzystamy je w dalszej części przepisu.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO

Kruche ciasto na tartę przygotowujemy według przepisu na tartę z kremem katalońskim.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 4-5 mm i wykładamy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.

KROK 3: PIECZEMY TARTĘ

Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ok. 17‑20 minut, do momentu uzyskania delikatnie złotego koloru.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ

Na patelnię wylewamy syrop klonowy. Kiedy syrop zacznie się gotować, dodajemy pozostałe po wyciśnięciu soku marchewkę i jabłka, oraz skórkę i sok z pomarańczy. Smażymy wszystkie składniki do momentu, aż sok odparuje i uzyskamy odpowiednią konsystencję. Gotową konfiturę przekładamy na wcześniej upieczony spód tarty.

KROK 5: UBIJAMY BIAŁKA

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem waniliowym, a następnie stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ubijamy.

KROK 6: DODAJEMY ŻÓŁTKA I MASŁO

Masło roztapiamy w rondelku. Do ubitych białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie stopniowo dolewamy rozpuszczone masło i ubijamy całość.

KROK 7: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych jajek. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 8: ŁĄCZYMY RESZTKI Z JAJKAMI

Do resztek jabłek i marchewek dodajemy odrobinę soku z cytryny, mieszamy i łączymy je z jajkami. Gotową masę przekładamy na wcześniej przygotowane kruche ciasto z konfiturą.

KROK 9: PIECZEMY TARTĘ

Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C i pieczemy około 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika tartę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *